Vi tror på å spise med øynene så vel som smaksløkene! Fargerike matvarer er ikke bare vakre å se på, de er også fulle av helsebringende antioksidanter som kan gi deg en solid helseboost. Antioksidanter er molekyler som finnes naturlig i en mengde mat, spesielt i frukt, grønnsaker, nøtter og visse typer te. Disse kraftfulle forbindelsene spiller en avgjørende rolle i kroppens forsvarssystem mot skadelige molekyler kalt frie radikaler, ustabile molekyler som dannes naturlig i kroppen som et resultat av metabolske prosesser og påvirkninger fra ytre faktorer som forurensning, røyk og UV-stråling. Når frie radikaler overproduseres eller ikke blir nøytralisert av antioksidanter, kan de forårsake skade på celler, proteiner og DNA. Denne prosessen kalles oksidativt stress.
Det kan være utfordrende å vite hvordan man får i seg tilstrekkelige mengder antioksidanter i hverdagen. Derfor vil vi dele noen enkle tips som kan hjelpe deg med å inkorporere disse helsebringende stoffene i kostholdet ditt. Når vi sier spis regnbuen mener vi alle de deilige fargerike matvarene som gir deg de helsefordelene du ønsker deg. Men hva inngår egentlig i denne regnbuen og hvorfor er det så bra for deg?
Rød magi
Tomater, grapefrukt, vannmelon og guava er kjent for sitt høye innhold av lycopen, en kraftig antioksidant. Lycopen er spesielt gunstig for hjertehelsen og har også vist seg å ha anti-kreftegenskaper. For best opptak, kan tomater med fordel konsumeres sammen med litt sunt fett, som olivenolje. Bær som jordbær, bringebær, epler, paprika og er fullpakket med vitaminer, mineraler og antioksidanter. De er spesielt rike på C-vitamin, fiber og anthocyaniner, som hjelper til med å bekjempe betennelse, styrke kollagenproduksjonen og beskytte cellene mot skade. I tillegg er kirsebær en av naturens eneste kilder til melatonin som kan bidra til bedre søvn, og granatepler er rike på punicalaginer og flavonoider som kan styrke hjertehelsen og beskytte cellene. Røde druer er også rike på resveratrol, som bidrar til å beskytte cellene mot skader fra frie radikaler.
Organsje skatter
Betakaroten gir den karkteristiske fargen til oransje frukt og grønnsaker som appelsin, mango, aprikos, søtpotet, gulrøtter og gresskar. Betakaroten er en forløper til vitamin A, som kan styrke immunforsvaret, opprettholde god øyehelse og en sunn, glødende hud. Frukten og søtpotetene inneholder også en mengde C-vitaminer som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress og styrker immunforsvaret. I tillegg er egg, spesielt eggeplommen full av selen, lutein og zeaxanthin. Selen fungerer som en del av enzymet glutathionperoksidase, som hjelper til med å beskytte cellene mot skade fra frie radikaler. Lutein og zeaxanthin bidrar til å beskytte netthinnen mot skadelig UV-stråling og oksidativt stress.
Naturens gull
Som de oransje skattene har gule frukter og grønnsaker, som paprika, ananas, squash og sitron, et høyt innhold av c-vitaminer og betakaroten. Bananer er også en god kilde mangan, som bidrar til å beskytte celler og opprettholde en sunn vevsfunksjon. Mais er spesielt rik på lutein og zeaxanthin. Ingefær er rikt på Gingeroler og Shogaoler, som har sterke anti-inflammatoriske og antioksidantegenskaper.
Grønne kraftbunter
De grønne delene av kostholdet er noen skikkelige kraftbunter. Brokkoli er en næringsbombe og en utmerket kilder til vitamin C, E og K. De inneholder også sulforafan, en forbindelse som kan ha kraftige anti-kreftegenskaper. Brokkoli er også rik på fiber, som fremmer en sunn fordøyelse. Spinat er en supergrønnsak rik på næringsstoffer som vitamin A, C, K, folat, jern og kalsium. Den er spesielt gunstig for blodkretsløpet, hjertehelsen og styrkingen av immunforsvaret. Epler, i alle farger, inneholder quercetin, en flavonoid med sterke anti-inflammatoriske og antioksidantegenskaper. Kiwi er en utmerket kilde til både vitamin C og E. Avokado er rik på glutation og vitamin E, to kraftige antioksidanter som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress og styrke immunforsvaret. Det inneholder også godt fett som er sunt for kroppen. Asparges er en naturlig kilde til glutathion, en kraftig antioksidant. Og en kopp grønn te er rik på katekiner, spesielt epigallocatechin gallate (EGCG), som har sterke antioksidantegenskaper og bidrar til å beskytte celler.
Det dype blå
Ok, vi strekker definisjonen her, men fet fisk er så godt for deg! Fisk som laks og makrell er rike på omega-3 fettsyrer og selen. Eikosapentaensyre (EPA) og Dokosaheksaensyre (DHA) er to viktige typer omega-3 fettsyrer som finnes i fet fisk som laks, makrell, sardiner og ørret. Omega-3 fettsyrer er kraftige antioksidanter som har en rekke helsefordeler, inkludert redusert betennelse, forbedret hjertehelse, og styrket hjernens funksjon. Inkluderingen av fet fisk i kostholdet ditt kan bidra til å øke inntaket av disse viktige antioksidantene og næringsstoffene, som alle spiller en avgjørende rolle for å opprettholde god helse og forebygge en rekke helseproblemer.
Lilla gleder
Den deilige lillafargen kommer fra frukt og grønnsakers høye innhold av anthocyaniner. Det kan bidra til å bekjempe betennelse, styrke hjertet og forbedre kognitiv funksjon. Lilla matvarer inkluderer ting som blåbær og acaibær, rødkål, aubergine, og svart ris.
I vitaminX forum kan du alltid stille spørsmål og diskutere med både oss i vitaminX og andre kunder. Lurer du på noe om tilskudd av vitaminer eller andre av våre kosttilskudd? I forumet kan du dele og lese erfaringer med helsekost og kosttilskudd fra vitaminX.