Hva er antioksidanter?
Antioksidanter er stoffer som kan forhindre eller bremse skade på celler forårsaket av frie radikaler.
Frie radikaler er avfallsstoffer, og produksjonen av disse kan øke dersom kroppen utsettes for innvendige eller utvendige påkjenninger og stress. Hvis kroppen ikke kan behandle og fjerne frie radikaler effektivt, kan det oppstå oksidativt stress. Dette kan skade celler og kroppsfunksjon.
Matvarer som er rike på antioksidanter
Mange sunne matvarer inneholder antioksidanter. Om du spiser flere matvarer med høyt innhold av antioksidanter regelmessig kan dette hjelpe med å forhindre celleskader forårsaket av frie radikaler.
Om du ønsker å øke inntaket av antioksidanter finnes det mange velsmakende matvarer som kan hjelpe deg å øke med det. Noen eksempler på matvarer med høyt nivå av antioksidanter er ulike typer bær (spesielt blåbær), spinat, bønner, pekannøtter, mørk sjokolade og kaffe for å nevne noen.
Tilskudd av antioksidanter
Du kan få i seg rikelig med antioksidanter gjennom kostholdet, men om du ikke får i deg nok antioksidanter gjennom maten du spisert kan tilskudd av antioksidanter være en god løsning.
Tre av de viktigste antioksidantene er vitaminene betakaroten, vitamin C, vitamin E, i tillegg til mineralene sink og selen. Disse klassifiseres som antioksidanter på grunn av at de har evnen til å nøytralisere frie radikaler uten å bli skadelige for kroppen selv. De er også involvert i mekanismer som reparerer DNA og opprettholder helsen til cellenevåre.
Klikk her for å så vårt utvalg av antioksidanter.