Hva er Næringsgjær
Næringsgjær er et populært tilskudd som ofte brukes i vegansk matlaging. Navnet er avledet fra alle næringsstoffene det inneholder, proteiner vitaminer, mineraler og antioksidanter.
Næringsgjær er en spesiell art som kalles Saccharomyces cerevisae. Det er den samme typen av gjær som vi bruker til å brygge øl og til å bake brød. Forskjellen på disse er at næringsgjær er kultivert i hensikt for å brukes som mat. Gjærcellene er drept i produksjonen ved hjelp av varme, og næringsgjær brukes i matlagning og har en smak som minner om en blanding av ost og nøtter.
Næringsgjær er en god kilde til proteiner, b-vitaminer og mineraler
- En komplett proteinkilde: Næringsgjær inneholder alle ni essensielle aminosyrer som mennesker må få gjennom kosten. En spiseskje inneholder ca 2 gram protein, og er en fin måte for veganere og tilsette høykvalitets protein til maten.
- Rik på B-vitamin: En spiseskje næringsgjær inneholder 30-180 % av daglig anbefalt inntak av B-vitaminer, og er spesielt rik på thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 og vitamin B12
- Rik på mineraler: En spiseskje inneholder opptil 30% av daglig anbefalt inntak av mineraler som sink, selen, mangan og molybden. Disse mineralene er sentrale i metabolisme, vekst og immunforsvaret
Når du lagrer næringsgjær tørt og kjølig beholder du den rike næringssammensetningen, og kan da lagres i opptil 2 år.
Næringsgjær brukes gjerne på følgende måter:
- Som strøssel over salater, popkorn eller pasta
- Blandet i supper for umamismak
- Som smakstilsetning i veganske sauser
- Som fortykningsmiddel i supper og sauser
- Tilsetning i mat til kjæledyr
Vi anbefaler ikke å innta mer enn 2 spiseskjeer pr dag, men mennesker som er allergiske mot gjær bør ikke bruke det.
VitaminX selger høykvalitets næringsgjær fra NOW foods. Du kan kjøpe produktet her.